Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 9ου Internet & e-business innovation forum που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στην Ελλάδα η συνεισφορά της διαδικτυακής οικονομίας στο ΑΕΠ ανέρχεται μόλις λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη ξεπερνάει το 4%.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, σημείωσε- μεταξύ άλλων- ότι ο πανευρωπαϊκός τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέρχεται στα 350 δισ. ευρώ και ότι αναπτύσσεται και στη χώρα μας με γοργούς ρυθμούς αυτό το είδος του εμπορίου. Μάλιστα, σχολίασε ότι το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύσσεται με ρυθμούς 50% κάθε χρόνο και πρόσθεσε ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις, ενώ 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, έχουν κάνει μία ηλεκτρονική συναλλαγή. Επίσης, αναφέρθηκε στην ηλεκτρονικοποίηση των δημοσίων συμβάσεων, από τις οποίες, όπως είπε, “θα κερδίσουμε σε διαφάνεια, κόστος και χρόνο”.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου ηλεκτρονικού εμπορίου και μίλησε για ένα πλαίσιο το οποίο θα παρέχει εμπιστοσύνη στους καταναλωτές, θα εγγυάται την ασφάλεια των συναλλαγών και θα βελτιώνει το καθεστώς αλλαγών- επιστροφών προϊόντων.

Σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να διαμορφωθούν κανόνες ορθής συμπεριφοράς και δεοντολογίας, για αυτό και, όπως είπε, θα προωθηθούν σχετικές παρεμβάσεις επί ελληνικής Προεδρίας. Σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μια καθαρά ελληνική υπόθεση, αλλά ευρωπαϊκή.