Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου – GR.EC.A. συμμετέχει στην έρευνα που διεξάγει το Ευρωπαϊκό συμβούλιο πληρωμών λιανικών συναλλαγών (Euro Retail Payments Board, ERPB), προκειμένου να συμβάλλει και να διευκολύνει την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης, καινοτόμου και ανταγωνιστικής αγοράς για πληρωμές λιανικών συναλλαγών στην Ευρώπη.
Το ERPB δημιούργησε μια Ομάδα εργασίας για την επισκόπηση του τοπίου και την ανάλυση των εμποδίων που αντιμετωπίζει η αποδοχή των λύσεων προσκόμισης και πληρωμής ηλεκτρονικών τιμολογίων/λογαριασμών (e-invoice/bill presentment and payment, EIPP/EBPP) από πανευρωπαϊκή σκοπιά.

Οι λύσεις προσκόμισης και πληρωμής ηλεκτρονικών τιμολογίων/λογαριασμών επιτρέπουν, με απρόσκοπτο και πλήρως ψηφιοποιημένο τρόπο:

— στον πληρωτή (καταναλωτή ή μικτή επιχείρηση) να ζητά και να λαμβάνει ηλεκτρονικό τιμολόγιο/λογαριασμό από τον δικαιούχο πληρωμής, απευθείας ή μέσω παρόχου υπηρεσιών·

— στον δικαιούχο πληρωμής να στέλνει (απευθείας ή μέσω παρόχου υπηρεσιών) ηλεκτρονικά τιμολόγια/λογαριασμούς στο περιβάλλον ηλεκτρονικής τραπεζικής (internet banking) του πληρωτή, σε ένα κατάλληλο ψηφιακό πορτοφόλι  ή σε κάποια άλλη εφαρμογή·

— στον πληρωτή να βλέπει το τιμολόγιο/λογαριασμό και να δίνει εντολή πληρωμής (π.χ. μέσω μεταφοράς πίστωσης SEPA, άμεσης χρέωσης SEPA ή πληρωμής με κάρτα) χωρίς να απαιτείται πληκτρολόγηση οποιωνδήποτε δεδομένων πληρωμής.

Το ερωτηματολόγιο: απαντήσεις που αναμένονται από παρόχους λύσεων
Τα πρώτα μέρη του ερωτηματολογίου στοχεύουν στον προσδιορισμό της ταυτότητας της λύσης, τη λήψη πληροφοριών σχετικά με την τρέχουσα κάλυψη, τις παρεχόμενες δυνατότητες, το επιχειρηματικό μοντέλο και τη διαλειτουργικότητα της λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην τελευταία ενότητα, “Θέματα, εμπόδια και ευκαιρίες”, οι απαντήσεις αναμένεται ότι θα εκφράζουν την επιχειρηματική άποψη του παρόχου της λύσης, καθώς και τις προσλαμβανόμενες αντιδράσεις των τελικών χρηστών. Θα χαρούμε επίσης να λάβουμε από τους παρόχους λύσεων τις απόψεις τους αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που σχετίζονται, για παράδειγμα, με τη γενική υλοποίηση τέτοιων λύσεων, καθώς και τις ανάγκες ενοποίησης και προτυποποίησης.

Πώς υποβάλλονται οι απαντήσεις;
Παρακαλούμε υποβάλλετε τις απαντήσεις σας έως την 1η Αυγούστου 2016 το αργότερο, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας την ηλεκτρονική έκδοση που είναι διαθέσιμη εδώ.

Τι θα γίνουν οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν;
Η Ομάδα εργασίας, που αποτελείται από ειδικούς σε θέματα πληρωμών και ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και εκπροσώπους τελικών χρηστών που προτάθηκαν από τις αντίστοιχες ενώσεις οι οποίες αντιπροσωπεύονται στο συμβούλιο ERPB (κατάλογος μελών), αναμένεται να ετοιμάσει μια έκθεση έως τη σύνοδο του ERPB τον Νοέμβριο του 2016. Σύμφωνα με την εντολή που έλαβε η Ομάδα εργασίας, η έκθεση θα στοχεύει στην επισκόπηση του τοπίου των υφιστάμενων λύσεων παρουσίασης και πληρωμής ηλεκτρονικών τιμολογίων/λογαριασμών (EIPP/EBPP) και θα αναλύει τα εμπόδια που αποτρέπουν την αποδοχή και την ενοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και τις εφικτές επιλογές για την υπερνίκηση αυτών των εμποδίων.
Με βάση την έκθεση, το συμβούλιο ERPB θα εξετάσει κατόπιν εάν απαιτείται πρόσθετη εργασία. Οι απαντήσεις σας θα αντιμετωπιστούν με τη μέγιστη εμπιστευτικότητα και θα χρησιμοποιηθούν μόνο από την Ομάδα εργασίας, για τους σκοπούς της ανάλυσης που καθορίζονται στην εντολή της Ομάδας εργασίας.

Η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των εμπειριών σας είναι η Δευτέρα, 1η Αυγούστου 2016.