Ο GR.EC.A συμμετείχε στην Ημερίδα με θέμα: “Ημερίδα No Deal Brexit, Προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης και Επιχειρήσεων για την περίπτωση αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία” που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Χαιρετισμούς στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κα Χριστίνα Σακελλαρίδη και η Πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κα Άννα Καλλιάνη και ο Διευθυντής Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ κ. Μιχαήλ Μητσόπουλος.

Στην ημερίδα, παρενέβησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για την διάχυση της πληροφόρησης για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση σχετικά με την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου άτακτου Brexit, καθώς και για την ευαισθητοποίηση των επιχειρηματικών, οικονομικών και επαγγελματικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να προετοιμαστούν και από πλευράς τους, εγκαίρως και επαρκώς, για την πιθανότητα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση χωρίς συμφωνία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι οποίοι παρουσίασαν θέματα που αφορούν τις τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής-εξαγωγής, τις εμπορευματικές μεταφορές και διαμετακόμιση, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ επί των συναλλαγών με το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και την εφαρμογή δασμολογίων, απαλλαγών, ειδικών καθεστώτων και προτιμησιακών συμφωνιών σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ένωση χωρίς συμφωνία.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν τις επιχειρήσεις καθώς και το κατάλογο Ελέγχου Ετοιμότητας των Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε πατήστε εδώ