Έναρξη λειτουργίας μητρώου παρόχων...
Η προθεσμία για την εγγραφή στο μητρώο είναι η 22η Οκτωβρίου 2024. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοι...
O Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) στο πλαίσιο συνεργασίας με τον E-commerce Europe, σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στην έρευνα που διεξάγει για την μελέτη της εφαρμογής του Άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1020 σχετικά με την εποπτεία της αγοράς και τη συμμόρφωση των προϊόντων (MSR) εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
O Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1020 ορίζει ότι για να κατοχυρωθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων μέσα στην Ένωση, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία εναρμόνισης και ως εκ τούτου πληρούν απαιτήσεις που εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας δημόσιων συμφερόντων, όπως η υγεία και η ασφάλεια γενικά, η υγεία και η ασφάλεια στον χώρο εργασίας, η προστασία των καταναλωτών, η προστασία του περιβάλλοντος, η δημόσια ασφάλεια και η προστασία κάθε άλλου δημοσίου συμφέροντος που προστατεύεται από αυτή τη νομοθεσία.
Το Άρθρο 4 απαιτεί ουσιαστικά ότι για ορισμένα προϊόντα που τοποθετούνται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να υπάρχει ένας οικονομικός φορέας ο οποίος, κατόπιν αιτήματος, παρέχει στις αρχές πληροφορίες και λαμβάνει κάποιες ενέργειες, εάν είναι απαραίτητο. Το Άρθρο 4 τέθηκε σε ισχύ στις 16 Ιουλίου 2021.
Διακρίνονται τέσσερα είδη οικονομικών φορέων: 1) κατασκευαστές που εδρεύουν στην ΕΕ, 2) εισαγωγείς, 3) εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι και 4) παρόχοι υπηρεσιών fulfilment όπως Courier Service providers, Online marketplace με λειτουργία fulfilment, Logistic centres.
Η μελέτη θα παράσχει πληροφορίες για μια αξιολόγηση εάν το Άρθρο 4 έχει εφαρμοστεί όπως προβλέπεται, ποια εμπειρία αποκομίστηκε κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, καθώς και ποια προβλήματα μπορεί να έχουν παρουσιαστεί τόσο στους τομείς που καλύπτονται από το Άρθρο 4 όσο και σε αυτούς που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του. Θα παράσχει εισηγήσεις για την έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του Άρθρου 4 και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των καθηκόντων του Άρθρου 4 και μπορεί επίσης να προτείνει πιθανές περιοχές βελτίωσης.
Για την ανωτέρω μελέτη, έχει ανατεθεί στην Deloitte η διενέργεια έρευνας με πολλαπλούς οικονομικούς φορείς με ειδική προσοχή στους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η έρευνα αυτή θα διαρκέσει περίπου 30 λεπτά – 1 ώρα για να ολοκληρωθεί, και η προθεσμία υποβολής είναι η 7η Μαρτίου 2024.
Η έρευνα για τους οικονομικούς φορείς που λειτουργούν ως παρόχοι υπηρεσιών fulfilment είναι προσβάσιμη εδώ https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/MarketSurveillanceArticle4FSP
Η έρευνα για τους οικονομικούς φορείς που λειτουργούν ως Κατασκευαστές , Εισαγωγείς, Αντιπρόσωποι είναι προσβάσιμη εδώ https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/MarketSurveillanceArticle4Importer