Αγαπητά μέλη ,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε συνέχεια της εγκυκλίου ΠΟΛ 1150/2017, και στα πλαίσια εφαρμογής της παραγράφου 5 του άρθρου 39α του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), δημιουργήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. διαδικτυακή υπηρεσία για την υποστήριξη των ελέγχων που απαιτούνται και τη διεκπεραίωση των συναλλαγών στα πλαίσια του άρθρου αυτού

Η υπηρεσία αυτή καλύπτει τις ανάγκες και των αγοραστών και των πωλητών.

Για την αξιοποίηση της υπηρεσίας 39α απαιτείται η εγκατάσταση ενός ελεύθερου προγράμματος χρήσης , το όποιο η ΑΑΔΕ παρέχει στο διαδικτυακό τόπο της. Με την υπηρεσία αυτή μπορείτε:

α) εάν είστε «Αγοραστής» να εγγραφείτε και να συμπληρώσετε τα στοιχεία τα δικά σας και των εκπροσώπων σας για να πραγματοποιήσετε συναλλαγές σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39α, παρ. 5 του Κώδικα ΦΠΑ, δηλαδή να αγοράσετε κινητά, κονσόλες παιχνιδιών, laptop και tablet χωρίς να καταβάλετε ΦΠΑ στον «Πωλητή».

β) εάν είστε «Πωλητής» να επιβεβαιώσετε την ιδιότητα του αγοραστή ως υποκειμένου με δικαίωμα έκπτωσης των εισροών και τη δυνατότητα του «Εκπροσώπου» να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή εκ μέρους του αγοραστή, καθώς και να αποτυπώσετε μια συναλλαγή του άρθρου 39α.

Ως Ημερομηνία Έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας έχει οριστεί η 01/12/2019 . Μέχρι την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας , η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη σε «πωλητές» και «αγοραστές» για δοκιμαστική λειτουργία.
Περισσότερα σχετικά μπορείτε να βρείτε εδώ

Πρόγραμμα / Όροι Χρήσης / Βοηθητικό Υλικό

Πρόγραμμα (εκτελέσιμο)(έκδοση v1.0.0, jre8.232.09.1-windows-x86)

Εγχειρίδιο χρηστών

Όροι χρήσης

Οδηγίες για προγραμματιστές

Πρόγραμμα (πηγαίος κώδικας) (έκδοση v1.0.0)

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

Υπηρεσία άρθρου 39α, παρ.5

Ειδικοί Κωδικοί Πρόσβασης