Δίκαιο, Διαδίκτυο και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ήταν το θέμα του πρώτου συνεδρίου Athens InfoLaw, το οποίο διοργανώθηκε από τη νομική ιστοσελίδα Lawspot.gr και την ELSA Greece στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Το συνέδριο, το οποίο πλαισίωσαν με τις ιδιαιτέρως επίκαιρες εισηγήσεις τους εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, ακαδημαϊκοί, εξειδικευμένοι δικηγόροι και εκπρόσωποι ανεξάρτητων αρχών, παρακολούθησαν περισσότεροι από 450 σύνεδροι από όλο το εύρος του νομικού κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρείν στο Διαδίκτυο.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν δύο Workshops, το πρώτο σχετικά με το Ηλεκτρονικό Εμπόριο από την κ. Mίνα Ζούλοβιτς, Δικηγόρο, LL.M, Συνέταιρο της δικηγορικής εταιρείας ΖΟΥΛΟΒΙΤΣ – ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ και νομική συνεργάτη του GRECA & την Δρ. Κατερινά Φραϊδάκη Πρόεδρο GR.EC.A και το δεύτερο σχετικά με τα Προσωπικά Δεδομένα από τους κ. Σπύρο Τάσση, Δικηγόρο, Πρόεδρο ΕΕΠΔΙ, co-chair IAPP Greek KnowledgeNet Chapter, και κ. Βασίλη Καρκατζούνη, Δικηγόρο, Μέλος ΕΕΔΠΙ, CIPP/E.

Το Συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Δικηγορικού και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, την επιστημονική εποπτεία της Ένωσης για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ιδιωτικότητας και την υποστήριξη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA).

Τη στιγμή που τα όρια μεταξύ ψηφιακού και αναλογικού κόσμου θολώνουν κάθε μέρα και περισσότερο, η νομική επιστήμη τίθεται αντιμέτωπη με νέες και διαρκώς πιο περίπλοκες προκλήσεις, η επιτυχής διαχείριση των οποίων απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση.

Δεδομένης της εκτεταμένης επιρροής του Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, το Συνέδριο αποτέλεσε μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να τεθούν στο επίκεντρο ζητήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν ακόμα πιο έντονα στο μέλλον το νομικό, και όχι μόνο, κόσμο.

Πέραν, όμως των επιστημονικών και επαγγελματικών του στόχων, το Συνέδριο εκπλήρωσε με επιτυχία τον βασικότερο σκοπό του, ο οποίος ήταν να φέρει κοντά νέους νομικούς με εξειδικευμένους και έμπειρους επαγγελματίες, δημιουργώντας ένα φόρουμ ανταλλαγής σκέψεων και προβληματισμών σχετικά με τα επίκαιρα και σημαντικά αυτά θέματα.