Μετά τις έκτακτες εξελίξεις εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού COVID-19, το Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου μετά από έκτακτη τηλεσυνεδρίαση, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό κ.Απόστολο Βεσυρόπουλο Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, με θέμα “Προσθήκη ΚΑΔ που αφορούν τις επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Εμπορίου στα μέτρα στήριξης από τον COVID 19″

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο χωρίς φυσικό κατάστημα με κυριο ΚΑΔ Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου.(ΚΑΔ 47910000 & 47919900) δεδομένου ότι έχουν τεράστια μείωση τζίρου ακόμα και σε ποσοστά άνω του 70% , δεν καλύπτονται από τους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.

Με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης της πολιτείας με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον COVID-19, σας παραθέτουμε την συνημμένη επιστολή για να υποβάλλουμε αίτημα για ένταξη στα μέτρα στήριξης των ΚΑΔ που έχουν ως κύρια δραστηριότητα το Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Προς: Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Υπουργείο Οικονομικών
Κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Κύριο Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο Υφυπουργό

Θέμα: Προσθήκη ΚΑΔ που αφορούν τις επιχειρήσεις Ηλεκτρονικού Εμπορίου στα μέτρα στήριξης από τον COVID 19

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου – GR.EC.A. και με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης της πολιτείας με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον COVID-19, θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε αίτημα για ένταξη στα μέτρα στήριξης των ΚΑΔ που έχουν ως κύρια δραστηριότητα το Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου.
Συγκεκριμένα οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο χωρίς φυσικό κατάστημα (αναφερόμαστε στον ΚΑΔ 47910000 & 47919900) δεδομένου ότι έχουν τεράστια μείωση τζίρου ακόμα και σε ποσοστά άνω του 70% αλλά δεν καλύπτονται από τους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης.
Προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της αγοράς μας, ως Σύνδεσμος προβήκαμε άμεσα στην διεξαγωγή έρευνας μέσω ερωτηματολογίου στο σύνολο των ηλεκτρονικών καταστημάτων της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους από τους οποίους προέρχεται το κάθε κατάστημα.
Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι είμαστε μέλη του eCommerce Europe (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου), ο οποίος διεξάγει εβδομαδιαίως έρευνα στις χώρες-μέλη του για να αποτυπώσει την κατάσταση η οποία επικρατεί και την εξέλιξη της, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι και η δική μας έρευνα θα διεξάγεται εβδομαδιαίως τόσο για να μπορούμε να τροφοδοτούμε με πληροφόρηση τον eCommerce Europe, όσο και για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε όσο γίνεται καλύτερα στις ανάγκες του εγχώριου Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Παρακάτω θα βρείτε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας μας (από το πρώτο δείγμα απαντήσεων) Έναρξη διεξαγωγής έρευνας: 18/3/2020 -21/03 όπου συμμετείχαν 307 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο.
Εφόσον επιθυμείτε, μπορούμε ανά εβδομάδα να σας αποστέλλουμε τόσο τα εγχώρια αποτελέσματα, όσο και τα συγκριτικά αποτελέσματα με την Ευρωπαϊκή αγορά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας επηρεάζονται πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις και συγκεκριμένα, το 92% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας έχουν ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι κλάδοι που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι τα είδη μόδας, τα αθλητικά είδη, τα κοσμήματα, ρολόγια, τα είδη σπιτιού και οι λευκές συσκευές.
Μάλιστα το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν. Λόγω της παρούσας κατάστασης παρατηρείται: • 74% λιγότερες παραγγελίες πελατών • 42% καθυστερήσεις παράδοσης ή διακοπή προμηθειών • 31% καθυστερήσεις σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών / Courier • 27% θέμα με την ασφάλεια των εργαζομένων.
Αναφορικά με τις σημαντικότερες επιπτώσεις που αναμένουν από την πανδημία στην επιχείρηση τους για το 2020 είναι μείωση των πωλήσεων (84%), μείωση κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων (79%), μείωση της ζήτησης (67%), μείωση πωλήσεων λόγω χαμηλότερης ζήτησης (77%). προβλήματα χρηματοδότησης/ρευστότητας (64%), μείωση πωλήσεων λόγω έλλειψης αποθεμάτων (34%)
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου εκπροσωπεί το σύνολο της αγοράς του Ηλεκτρονικού Εμπορίου & των Υπηρεσιών αυτής, όπου αποτελείται από περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, συζήτηση χρειαστείτε σχετικά με τα παραπάνω.

Με εκτίμηση Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Δρ. Κατερίνα ΦραΪδάκη

Ο Αντιπρόεδρος Σαββίδης Ευδόκιμος