Η υπηρεσία Multicurrency για eShops επιχειρεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, για επιχειρήσεις που δεν απευθύνονται σήμερα ή επιθυμούν να απευθυνθούν πιο αποτελεσματικά σε αγορές εκτός ευρωζώνης. Από τη διευκόλυνση των διεθνών συναλλαγών μέχρι την ευελιξία στην τιμολόγηση, η υπηρεσία Multicurrency επιτρέπει στους επιχειρηματίες να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της υπηρεσίας είναι η δυνατότητα εμφάνισης των τιμών σε πληθώρα νομισμάτων,επιτρέποντας στους επισκέπτες ενός eShop να πληρώνουν τελικά στο νόμισμα της επιλογής τους, σε αυτό δηλαδή που τους είναι πιο οικείο. Αυτό βελτιώνει την αγοραστική εμπειρία του πελάτη, καθώς έχει ξεκάθαρη εικόνα των τελικών του εξόδων σε πραγματικό χρόνο, του τελικού ποσού δηλαδή που θα κληθεί να καταβάλει.

Η ενσωμάτωση επιλογής πολλαπλών νομισμάτων επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται οριζόντια σε διεθνές επίπεδο με ευκολία, καθώς μειώνεται η όποια «τριβή» ή δισταγμός μπορεί να προκύψει από τα όποια θέματα ενέχει η μετατροπή νομίσματος. Όσον αφορά στη διαχείριση των τιμών στο ηλεκτρονικό κατάστημα, η υπηρεσία επιτρέπει ευελιξία στην προσαρμογή τους σύμφωνα με τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι τιμές παραμένουν ανταγωνιστικές και προσαρμοσμένες στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον.

Σε πρακτικό επίπεδο, μέσω της πολύ γνωστής και ευρέως χρησιμοποιούμενης από χιλιάδες ηλεκτρονικά καταστήματα στην ελληνική αγορά πλατφόρμας epay eCommerce, δίνεται η δυνατότητα σε πελάτες από τρίτες χώρες να προβαίνουν σε αγορές απευθείας σε νόμισμα εκτός Ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η τελική εκκαθάριση γίνεται στον λογαριασμό της επιχείρησης σε Ευρώ, διευκολύνοντας τις οικονομικές υπηρεσίες και το λογιστήριο της επιχείρησης.

Αναλυτικότερα, η ενδιαφερόμενη επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει έναν ή περισσότερους διαδικτυακούς τόπους, οι οποίοι θα εμφανίζουν τις τιμές των προϊόντων της επιχείρησης στο νόμισμα της επιλογής της (εκτός Ευρώ), με τελικό σκοπό τη διευκόλυνση του ξένου αγοραστή, ο οποίος γενικά προτιμάει να συναλλάσσεται με ένα κατάστημα το οποίο του παρέχει τιμές στο νόμισμα της χώρας του. Εξαλείφονται έτσι τυχόν δισταγμοί και η ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συναλλαγή σε νόμισμα διαφορετικό από αυτό που έχει εκδοθεί η κάρτα του (π.χ. Ευρώ ενώ αυτός διαθέτει κάρτα σε Αγγλική Λίρα ή Δολάριο ΗΠΑ κοκ). Η υπηρεσία Multicurrency από την epay υποστηρίζει σήμερα περισσότερα από 45 διαφορετικά νομίσματα, από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα έως τα πιο «εξωτικά».

Τα βασικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας είναι απλά:

• Η επιχείρηση δημιουργεί (και συντηρεί) τιμοκατάλογο των προϊόντων ή υπηρεσιών της στο νόμισμα της
επιλογής της.

• Ο κάτοχος της κάρτας (αγοραστής) επιλέγει στο καλάθι αγορών του τα είδη που θέλει να αγοράσει, μέσα από
ένα κατάλογο στον οποίο οι τιμές των ειδών αναγράφονται σε συγκεκριμένο νόμισμα (για παράδειγμα σε
Λίρα Αγγλίας).

• Η κάρτα του αγοραστή, η οποία έχει εκδοθεί σε Λίρα Αγγλίας, θα χρεωθεί στο συγκεκριμένο νόμισμα, με το
ακριβές ποσό το οποίο αναγράφεται στο διαδικτυακό τόπο του εμπόρου.

• Κατά την εκκαθάριση, η συναλλαγή θα μετατραπεί σε Ευρώ προκειμένου να γίνει η τελική πίστωση του
λογαριασμού της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, η συναλλαγματική μετατροπή γίνεται με βάση τις ημερήσιες
συναλλαγματικές ισοτιμίες τις οποίες -την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα από αυτή που πραγματοποιείται η
συναλλαγή- ανακοινώνει η epay στην επιχείρηση, ώστε να τις γνωρίζει με ακρίβεια και εκ των προτέρων για
να ενημερώνει τις τιμές στο eShop.Η υπηρεσία Multicurrency είναι ιδιαίτερα χρήσιμη:

• Σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες online, και που επωφελούμενες από τη
δυνατότητα πληρωμής σε διάφορα νομίσματα, μπορούν να είναι πιο προσιτές σε πελάτες από πολλές χώρες.

• Σε ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και άλλες επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο που εξυπηρετούν ξένους
πελάτες.

• Σε επιχειρήσεις που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες, όπως λογισμικό, συνδρομές, ή εκπαιδευτικό υλικό, και οι
οποίες μπορούν να επεκτείνουν το κοινό τους με την παροχή ευέλικτων επιλογών νομίσματος.

Εν κατακλείδι, η επιλογή της υπηρεσίας Multicurrency για ένα eShop αποτελεί στρατηγική κίνηση για την επέκταση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Μειώνει το εμπόδιο της νομισματικής πολυπλοκότητας, ενισχύει την εμπιστοσύνη του αγοραστή, προσφέροντας ταυτόχρονα ευκαιρίες ανάπτυξης και προοπτικές για την επιχείρηση και

ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυξάνει τέλος, σημαντικά το Shopping Cart Conversion Rate, και μειώνει το Shopping Cart Abandonment, με άμεσο -θετικό- αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Η Euronet Merchant Services είναι Αδειοδοτημένο Ίδρυμα Πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος και προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πληρωμών και εκκαθάρισης συναλλαγών με την εμπορική επωνυμία “epay” σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Μερικές από τις υπηρεσίες, δυνατότητες και πλεονεκτήματα που προσφέρονται στιςσυνεργαζόμενες, με την epay, επιχειρήσεις είναι η πίστωση των εισπράξεων από συναλλαγές με κάρτες σε τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς την αμέσως επόμενη ημερολογιακή ημέρα (συμπεριλαμβανομένων Σαββάτου,Κυριακής και αργιών), η εξυπηρέτηση από το δίκτυο Καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, η λειτουργία 24Χ7 εξειδικευμένου τηλεφωνικού κέντρου, οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στο τερματικό POS για αύξηση των εσόδων της επιχείρησης (ενδεικτικά, η υπηρεσία DCC με επιστροφή προμηθειών στον έμπορο), οι πλήρεις λύσεις για εξαποστάσεως εισπράξεις καρτών μέσω eShop, αρχείων ή τηλεφωνικά, η εφαρμογή SoftPOS, διαθέσιμη στο Google PlayStore, που μετατρέπει Android συσκευές σε τερματικό POS.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να γίνετε μέρος του μεγαλύτερου δικτύου εμπορικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να εκμεταλλευτείτε όλες τις δυνατότητες που σας δίνει η epay επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.epayworldwide.gr ή ένα από τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς.