Το AfterSalesPro, η #1 ολοκληρωμένη λύση (SaaS) για τη δημιουργία αλλά και τη διαχείριση των αποστολών στην Ελλάδα, παρουσιάζει το e-commerce review 2023 report, μία αποτίμηση της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών κατά την ολοκλήρωση των online αγορών τους. Το report αυτό παρουσιάζει επίσης και βασικά στοιχεία σχετικά με τις εταιρείες ταχυμεταφορών και του last-mile καθώς επίσης και τις σημαντικές μεταβολές σε σχέση με το 2022.

Τα στοιχεία του ετήσιου report προκύπτουν από πραγματικά δεδομένα ενός δείγματος 500 e-shop και συνολικά 1.700.000 και πλέον παραγγελιών.

Με βάση τα στοιχεία που ανέλυσε η ομάδα του AfterSalesPro, οι καταναλωτές συνεχίζουν να επιλέγουν την αντικαταβολή ως βασικό τρόπο πληρωμής για τις online αγορές τους με ποσοστό 60.1%, μειωμένο κατά 3.9%p.p σε σχέση με το 2022.


Ως 2η επιλογή παραμένει η πληρωμή με Χρεωστική ή Πιστωτική κάρτα, η οποία αυξήθηκε κατά 3.7% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκε στο 30.2% ενώ στην 3η θέση βρίσκεται η τραπεζική κατάθεση με 5.5%. Το PayPal ακολουθεί με 3.7%, ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι (4%) ενώ μικρό και σταθερό ποσοστό (0,5%) έχουν οι σχετικά νέοι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής (π.χ Finloup, Simpler, Klarna κλπ)

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνουν το 42% των συνολικών online αγορών με το υπόλοιπο 58% να κατανέμεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η Αθήνα κατέχει το 34% των παραγγελιών (37% το 2022) και η Θεσσαλονίκη το 8% (12% το 2022). Η μείωση του ποσοστού για τις 2 μεγαλύτερες πόλεις οφείλεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση των online πωλήσεων στην επαρχία και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας.

Από τα ίδια στοιχεία, οι χρήστες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενεργοί αγοραστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. 

Μεγαλύτερη προτίμηση για τις online αγορές τους δείχνουν στις καθημερινές με την Δευτέρα και Τρίτη να είναι οι επικρατέστερες. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των online αγορών μέσα στην ημέρα οι οποίες φαίνεται να μεγιστοποιούνται το χρονικό διάστημα 11:00-14:00.  Υψηλό είναι και το ποσοστό για τις βραδινές ώρες με το 12,8% των παραγγελιών να πραγματοποιούνται το διάστημα 21:00 – 00:00.

Ο μέσος αριθμός των τεμαχίων ανά παραγγελία ήταν μόλις 1,5 ενώ η μέση αξία καλαθιού για το σύνολο των online αγορών του 2023 ανήλθε στα 77,6€ (+29% σε σχέση με το 2022).

Υψηλό είναι και το ποσοστό των αποστολών που δεν παραλαμβάνονται από τον αγοραστή και επιστρέφουν στον merchant, το οποίο κυμαίνεται στο 5,8%.

Για την εξυπηρέτηση των παραγγελιών τους, τα eshops χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 2 εταιρείες courier ταυτόχρονα, ενώ το 26% αυτών χρησιμοποιεί τουλάχιστον 3.

Μπορείτε να δείτε το πλήρες report της AfterSalesPro εδώ.