24/10/2012 – Αθήνα: Με αφορμή τα δημοσιεύματα που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής αγγελιοσήμου στην on-line διαφήμιση, ο GRECA (Greek eCommerce Association) ή Ε.Σ.Η.Ε. (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου), το εθνικό όργανο για τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, σημειώνει τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης ενώ δηλώνει την κάθετη αντίθεση του σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της ψηφιακής διαφήμισης, πόσο μάλλον μέσω ρυθμίσεων που αγνοούν την παγκόσμια φύση του Διαδικτύου αλλά και τον βασικό τρόπο λειτουργίας των νέων Μέσων. 


Μια ενδεχόμενη επιβολή του αγγελιοσήμου, θα είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή προσπάθεια διάκρισης των διαδικτυακών τόπων σε δυο κατηγορίες, όχι μόνο σε επίπεδο ‘εθνικότητας’, καθώς μόνο τα εγχώρια μέσα θα πληρώνουν το αγγελιόσημο ενώ τα διεθνή όχι, αλλά και σε επίπεδο περιεχομένου, με τους μόνους που θα επιβαρύνονται με αγγελιόσημο να είναι τα ειδησεογραφικά μέσα, και όχι οι λοιπές ψυγαγωγικές ή ‘κοινωνικές’ ιστοσελίδες. Παράλληλα, η επιβάρυνση του αγγελιοσήμου, εκτός του ότι αντιβαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο και διαστρεβλώνει την αντικειμενική αξιόλογηση των μέσων, μετακυλύει το κόστος του αγγελιόσημου στους διαφημιζόμενους – δηλαδή, και σε όλα τα μέλη του GRECA. 


«Τα μέλη μας χρησιμοποιούν για την ψηφιακή τους επικοινωνία πλειάδα ελληνικών και ξένων ιστοσελίδων, τόσο ενημερωτικών όσο και ψυχαγωγικών – όπως, για παράδειγμα, μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές ιστοσελίδες ενημέρωσης. Τυχόν επιβάρυνση της τάξης του 20% στην διαφημιστική επένδυση σε αυτές, ειδικά σε υφεσιακό περιβάλλον, αναπόφευκτα θα επηρεάσει αξιοσημείωτα την μελλοντική κατανομή των κονδυλίων των διαφημιζομένων-μελών μας», δήλωσε ο Νίκος Γουλής, Πρόεδρος του GRECA. 


Εκπροσωπώντας περισσότερα από 70 μέλη που πραγματοποιούν 1 δις Ευρώ σε on-line τζίρο, ο GRECA συντάσσεται πλήρως με τις ανακοινώσεις των φορέων ψηφιακής ή μη επικοινωνίας και επιθυμεί να ανασταλεί άμεσα αυτή η ζημιογόνα, και κυρίως, αντιαναπτυξιακή κίνηση που δεν ευνοεί την εξέλιξη της ελεύθερης ψηφιακής επιχειρηματικότητας (με τα έσοδα που αποφέρει στο ελληνικό Δημόσιο αλλά και θέσεις εργασίας που δημιουργεί) και κυρίως πλήττει σημαντικά το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας.