Οι λύσεις, οι προτάσεις αλλά και η ψηφιακή στρατηγική, που εδράζονται στην πολύχρονη εμπειρία δράσης, την τεχνογνωσία αλλά και τα νέα παγκόσμια δεδομένα για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, ως κρίσιμου καταλύτη τόσο για τη δημιουργία μιας σύγχρονης ψηφιακής Ελλάδας όσο και για την ανάδειξη της χώρας ως διεθνούς κόμβου καινοτομίας στην ψηφιακή τεχνολογία, θα παρουσιασθούν στο digital economy forum 2023: Shaping Greeces Digital Future, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023.  

Ο ΣΕΠΕ μέσω του Ετήσιου θεσμικού Συνεδρίου για την ψηφιακή οικονομία, και όχι μόνο, παραμένει πιστός στην αναγκαιότητα του διαλόγου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με δεδομένο ότι η ψηφιακή τεχνολογία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ανοίγει νέους δρόμους, θέτει νέες προκλήσεις και αλλάζει καθημερινά με πολλαπλασιαστικούς ρυθμούς τα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.

Ο ΣΕΠΕ, ως θεσμικός συνομιλητής και εταίρος της Πολιτείας καθώς και οι επιχειρήσεις του κλάδου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της χώρας έχουν ως κεντρική στόχευση αλλά και βασικό άξονα της δράσης τους την τάχιστη υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Ένα Εθνικό πρόταγμα που επιβεβαιώνεται και από την παρουσία αλλά και την τοποθέτηση της Κυβέρνησης, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και όλων των συμμετεχόντων στις τελευταίες διοργανώσεις του digital economy forum.

Το  ετήσιο  Συνέδριο του ΣΕΠΕ  θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του συνεδρίου διαδικτυακά, μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα HD Iive streaming. Την κεντρική ομιλία στο επίσημο δείπνο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ την Έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιήσει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κύριος Στέφανος Κασσελάκης.

Οι θεματικές ενότητες του digital economy forum 2023: Shaping Greeces Digital Future είναι:

  • ΑΙ – Προοπτικές και προκλήσεις για την Ελλάδα
  • Πράσινος μετασχηματισμός & sustainability – τα νέα δεδομένα που δημιουργούν για τις επιχειρήσεις
  • Υποδομές – FTTH, Data Centers αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική αγορά
  • Η επόμενη μέρα των ψηφιακών έργων & οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Ψηφιακές δεξιότητες & έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού – αντιμετωπίζοντας την μεγάλη πρόκληση της εποχής μας
  • Κυβερνοασφάλεια – προστατεύοντας τα δεδομένα και τις υποδομές σας

Στο digital economy forum 2023: Shaping Greeces Digital Future θα λάβουν μέρος κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αξιωματούχοι των Ευρωπαϊκών Θεσμών, εκπρόσωποι κλαδικών φορέων και οργανισμών, ειδικοί της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και άλλων κλάδων της οικονομίας, αναπτύσσοντας ενδιαφέρουσες απόψεις, όχι μόνο για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, αλλά και για τις ευκαιρίες που αναδύονται  με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το digital economy forum 2023: Shaping Greece’s Digital Future, μπορείτε να αναζητήσετε στο deforum.sepe.gr.

08:30 – 9:40 ΕΓΓΡΑΦΕΣ

09:40 – 10:30 ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

10:30 – 11:40 Ενότητα Ι: ΑΙ – Προοπτικές και προκλήσεις για την Ελλάδα

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) εξελίσσεται παγκοσμίως σε εκείνη την τεχνολογία που μπορεί να επηρεάσει θετικά κάθε κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών, του κράτους και των επιχειρήσεων. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη πρόκληση; Ποιες εταιρείες ασχολούνται ενεργά με το ΑΙ στην Ελλάδα; Και πως μπορεί η χώρα μας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δημιουργείται για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και την ευημερία της κοινωνίας;

11:40 – 12:10 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12:10 – 13:00 Ενότητα ΙΙ: Πράσινος μετασχηματισμός & sustainability – τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τις επιχειρήσεις
Η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή βρίσκονται, πλέον, αρκετά ψηλά στην ατζέντα κράτους, επιχειρήσεων και πολιτών. Για τις επιχειρήσεις του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας η πρόκληση είναι διττή: αφενός, γιατί καλούνται να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τις εταιρείες τους και, αφετέρου, γιατί καλούνται να συνδράμουν καθοριστικά, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις, τις επιχειρήσεις άλλων κλάδων, προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα στον πράσινο μετασχηματισμό τους. Στην ενότητα αυτή θα συζητήσουμε τα δεδομένα και τα ζητούμενα αυτού του νέου στοιχήματος καθώς και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται.

13:00 – 14:00 Ενότητα ΙΙΙ: Υποδομές – FTTH, Data Centers αλλάζουν το τοπίο στην ελληνική αγορά
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας αποδεικνύεται κομβικής σημασίας για την μετατροπή της σε τηλεπικοινωνιακό κόμβο για την ΝΑ Ευρώπη. Οι επενδύσεις σε data centers αλλά και σε υποβρύχια καλώδια είναι μεγάλες και σημαντικές, αναβαθμίζοντας τη θέση της Ελλάδας στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό οι πάροχοι επενδύουν σε υποδομές FTTH, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχαλκοποίησης της χώρας. Η πρόκληση και το θέμα συζήτησης σε αυτή την ενότητα είναι η ταχεία ολοκλήρωση των επενδύσεων σε υποδομές, ώστε να δούμε πιο γρήγορα τα σχετικά οφέλη.

14:00 – 15:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

15:00 – 16:35 Ενότητα ΙV: Η επόμενη μέρα των ψηφιακών έργων & οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τα μεγάλα ψηφιακά έργα, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας εισέρχονται στην τελική ευθεία, με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να υλοποιηθούν εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων του προγράμματος. Παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα, βλέπουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να επιταχύνουν τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους με την υποστήριξη της Πολιτείας, μέσω διαφόρων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα επόμενα βήματα σε αυτά τα δύο κρίσιμα -για μία σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα- «μέτωπα» θα μας απασχολήσουν στη συγκεκριμένη ενότητα.

16:35 – 17:40 Ενότητα V: Ψηφιακές δεξιότητες & έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού – αντιμετωπίζοντας την μεγάλη πρόκληση της εποχής μας
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής δεν είναι άλλη από την έλλειψη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, σε συνδυασμό με την ανάγκη για εξειδικευμένες πιστοποιήσεις αλλά και το συντονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος στην 4η βιομηχανική επανάσταση θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στη συγκεκριμένη θεματική. Παράλληλα, στο επίκεντρο της ενότητας θα βρεθεί και το πως θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί.

17:40 – 18:20 Ενότητα VI: Κυβερνοασφάλεια – προστατεύοντας τα δεδομένα και τις υποδομές σας
Η προστασία δεδομένων και υποδομών βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των επιχειρήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μέτρα, οι πολιτικές αλλά και οι ενέργειες, τις οποίες πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επιχειρήσεις και οργανισμοί, ώστε να προστατευτούν από τις κυβερνοαπειλές, θα είναι το θέμα που θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη ενότητα.

18:20 – 20:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

19:00 – 20:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΣΕΠΕ

20:00 – 22:30 ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ