01/04/2020

Κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αγαπητά μέλη , 

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με ανακοίνωση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενημέρωσε για την διεξαγωγή Κλαδικής Έρευνας στον κλάδο ηλεκτρονικού εμπορίου και την πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην εν λόγω αγορά. 

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ερευνήσει σε βάθος τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στο ψηφιακό περιβάλλον, προκειμένου να ενισχύσει την ευημερία των καταναλωτών, αλλά και να συνεισφέρει με τη δράση της στην ψηφιακή μετάλλαξη της χώρας και την προώθηση της καινοτομίας».

Η θέση του Δ.Σ του GR.EC.A είναι ότι κάθε πρωτοβουλία που φέρνει διαφάνεια στο κλάδο του eCommerce, ευνοεί όλους τους εμπλεκόμενους: εμπόρους, καταναλωτές και προμηθευτές. Από την πλευρά μας θα στηρίξουμε αυτή την έρευνα, όπου ζητηθεί η συνεισφορά μας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η έρευνα της Επιτροπής θα επικεντρωθεί καταρχάς στους εξής κλάδους:
  • ένδυση και υπόδηση (με έμφαση στη σχετική αγορά αθλητικής ένδυσης και υπόδησης) 
  • ηλεκτρονικές και ηλεκτρονικές συσκευές 
  • βιβλία 
  • υπηρεσίες διαμεσολάβησης για την παροχή ταξιδιωτικών εισιτηρίων
  • υπηρεσίες διαμεσολάβησης για την παροχή εισιτηρίων για εκδηλώσεις
  • υπηρεσίες διαμεσολάβησης για την παροχή υπηρεσιών εστίασης 
  • εύρεση και ενοικίαση καταλυμάτων – AIRBNB · ηλεκτρονικά φαρμακεία (με έμφαση στα συμπληρώματα διατροφής και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα),
με την επιφύλαξη της δυνατότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εξειδικεύσει περαιτέρω ή/και να περιορίσει ή/και να διευρύνει το αντικείμενο της έρευνας ανάλογα με τα κατά περίπτωση ευρήματα της έρευνας, καθώς αυτή εξελίσσεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τα μέλη του GR.EC.A που δραστηριοποιούνται στους παραπάνω κλάδους και πωλούν μέσω e-shop να ενημερωθούν και να δηλώσουν συμμετοχή για την στη διαβούλευση της Αρχής καθώς και να κάνουν χρήση της δυνατότητας υποβολής παρατηρήσεων.

Επιπλέον, στην ειδική ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την κλαδική έρευνα στο ηλεκτρονικό εμπόριο επιχειρήσεις, πολίτες και φορείς μπορούν να :

Για οποιοδήποτε θέμα μπορείτε να επικοινωνείτε αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο e-commercekladiki@epant.gr, αναφέροντας το όνομά σας, την ιδιότητά σας και τηλέφωνο επικοινωνίας.