Στο πλαίσιο αυτό, ο GRECA οργανώνει την Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η οποία θα διαρκέσει έως και την επόμενη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου.

Ο θεσμός αυτός (τον οποίον ο GRECA θα επιδιώξει να καθιερώσει σε ετήσια βάση) έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστραλία, που διοργανώνουν αντίστοιχες ημέρες.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το διοικητικό συμβούλιο (δ.σ.) του GRECA έκρινε ότι ο εορτασμός θα απέδιδε καλύτερα για τους καταναλωτές, αλλά και για τα ηλεκτρονικά καταστήματα, αν διαρκούσε μία εβδομάδα αντί για μία ημέρα: το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συμφώνησε με την ιδέα και έτσι, επισήμως, ο εορτασμός ξεκινά σήμερα, με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει προς τον Τύπο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου, κ. Στ. Κομνηνού, και των μελών τού δ.σ. του GRECA.

Παράλληλα, θα υπάρξουν ενέργειες δημοσιότητας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, αλλά και εκδηλώσεις (συνέδριο eBusiness ΕΙΠ/ ΕΕΔΕ-ELTRUN/ ΟΠΑ, απονομή βραβείων e-volution) που θα ενισχύσουν την επικοινωνία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο βαθμός ανταπόκρισης από τους έλληνες online καταναλωτές θα ανέλθει σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς σημαντικός αριθμός ηλεκτρονικών καταστημάτων ετοιμάζουν μεγάλες προσφορές στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους, υπό τον συντονισμό τού GRECA. ΕΛΛΑΔΑ Ανακάμπτει η αγορά των υπολογιστών Σταθερή βελτίωση εμφανίζει η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς περιορίζονται οι απώλειες στις πωλήσεις των συγκεκριμένων προϊόντων από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών (σταθερών και φορητών) σημείωσε πτώση 7,4% στις πωλήσεις. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα της ίδιας οικονομικής χρήσης, οπότε οι απώλειες στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών είχαν διαμορφωθεί στο -26%, -12,9% και -23,2% κατά το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2012, αντίστοιχα. Συνολικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 πωλήθηκαν 183.530 τεμάχια, έναντι 198.197 το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Στην πρώτη πεντάδα των κατασκευαστών βρέθηκαν οι HP (με μερίδιο αγοράς 24%), Turbo X (Πλαίσιο), με μερίδιο αγοράς 11,6%, Toshiba (11,4%), Dell (10,5%) και Sony (9,2%). Ακολουθούν οι Lenovo, Samsung, Fujitsu, Acer, Apple και άλλοι κατασκευαστές.

ΗΠΑ Προσφορές-ρεκόρ για τις online αγορές «Cyber Monday» με προσφορές-ρεκόρ για τις online αγορές ήταν η χθεσινή Δευτέρα για την αμερικανική, αλλά και για μια σειρά από άλλες αγορές ανά τον πλανήτη: πρόκειται για τον παραδοσιακό πλέον (εκτός συνόρων) θεσμό ηλεκτρονικών εκπτώσεων, ο οποίος ακολουθεί την περίφημη «Μαύρη Παρασκευή» (αγγλιστί: «Black Friday»), την πρώτη δηλαδή ημέρα των χριστουγεννιάτικων εκπτώσεων στις ΗΠΑ, αμέσως μετά την ημέρα των Ευχαριστιών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις online αγορές, κατά τη φετινή «Μαύρη Παρασκευή» αυξήθηκαν σε ποσοστό 15%, καταγράφοντας νέο ρεκόρ (στο 1,20 δισ. δολάρια), αφού για άλλη μία φορά οι καταναλωτές επέλεξαν το διαδίκτυο, για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Την πλειοψηφία των αγοραστών στις ΗΠΑ συγκέντρωσε το Amazon.com, ακολουθούμενο από το eBay και το WalMart.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της MailOnline, το Amazon προσέρχεται στον ανταγωνισμό με νέες προσφορές ανά δέκα λεπτά καθ’ όλη την εβδομάδα, με εκπτώσεις έως και 70% σε κοσμήματα και έως 30% σε tablets και laptops, την ώρα που το WalMart έχει 200 προσφορές κάθε μέρα και δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 35 δολαρίων.
Σημαντικές προσφορές σε ηλεκτρονικά είδη (οι οποίες μάλιστα θα συνεχιστούν ολόκληρη την εβδομάδα) έχει το BestBuy, με τιμές ευκαιρίας σε φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές, τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, συσκευές αναπαραγωγής Blu-Ray, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα, videogames, gadgets, μηχανήματα για γυμναστική, μουσική και ταινίες.
Το Target προσφέρει έκπτωση 60% για κάθε δεύτερη αγορά σε είδη ένδυσης, αξεσουάρ, κοσμήματα και παπούτσια και εκπτώσεις σε παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, λευκά και αθλητικά είδη. Από το Macy’s προβλέπεται δωρεάν αποστολή για παραγγελίες αξίας 75 δολαρίων, ενώ στο Toys ‘R’ Us μουσικά όργανα και ηλεκτρονικά είδη αναπαραγωγής ήχου προσφέρονται στο 50% της τιμής τους, με εκπτώσεις 30% σε μοτοσικλέτες και σκούτερ.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Η «Cyber Monday» έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2005 -και έκτοτε έμεινε στην ιστορία ως μία από τις αποδοτικότερες ημέρες για την πορεία των πωλήσεων. Σύμφωνα με το comScore, το 2005 ήταν η δέκατη πιο αποδοτική ημέρα για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις (και, παρότι τον επόμενο χρόνο έπεσε στη δωδέκατη θέση, από το 2010 και μετά κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις που πραγματοποιούνται online).
Η επιτυχία της αποδίδεται στην πρακτική που ακολουθούν οι καταναλωτές: αφού επισκεφθούν την αγορά στη διάρκεια της «Μαύρης Παρασκευής», ώστε να σχηματίσουν άποψη για τις τιμές στις οποίες πωλούνται τα προϊόντα της αρεσκείας τους, πραγματοποιούν την αμέσως επόμενη Δευτέρα τις αγορές τους διαδικτυακά, σε καλύτερες τιμές, ενισχύοντας έτσι θεαματικά το ηλεκτρονικό εμπόριο (ειδικότερα στην περίπτωση της αγοράς εξοπλισμού τεχνολογίας και άλλων gadgets).