• 06/04/2020

  Επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

  Με επιστολή της η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή επισημαίνει τις σημαντικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το Προεδρικό Διάταγμα 131/2003 (Προσαρμογή στην Οδηγία 2000/31 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένες νομικές πτυχές των υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου, στην εσωτερική αγορά) αλλά και το Ν.2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9γ του Ν. 2251/1994 (απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών), εμπορικές πρακτικές που είναι αντίθετες με τις απαιτήσεις επαγγελματικής ευσυνειδησίας και στρεβλώνουν ουσιωδώς την οικονομική συμπεριφορά του μέσου καταναλωτή και ιδίως των καταναλωτών που θεωρούνται ευάλωτοι, απαγορεύονται ως αθέμιτες 

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 03/04/2020

  Πρακτικές Συμβουλές eCommerce εν μέσω COVID-19

  Στον GR.EC.A παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στην αγορά λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.
  Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι οι εξελίξεις θα δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα ευκαιρίες για την αγορά του e-commerce και τις Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
  Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τα ηλεκτρονικά καταστήματα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να ενισχύσουν τη θέση τους στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.
  Mετά από επαφές μας με στελέχη και εταιρείες του κλάδου , συγκεντρώσαμε τις παρακάτω συμβουλές σε ένα σύντομο οδηγό:

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 01/04/2020

  Κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

  Αγαπητά μέλη ,

  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι με ανακοίνωση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενημέρωσε για την διεξαγωγή Κλαδικής Έρευνας στον κλάδο ηλεκτρονικού εμπορίου και την πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης για τις συνθήκες ανταγωνισμού στην εν λόγω αγορά.
  Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι «αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να ερευνήσει σε βάθος τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν στο ψηφιακό περιβάλλον, προκειμένου να ενισχύσει την ευημερία των καταναλωτών, αλλά και να συνεισφέρει με τη δράση της στην ψηφιακή μετάλλαξη της χώρας και την προώθηση της καινοτομίας».
  Η θέση του ΔΣ του GR.EC.A είναι ότι κάθε πρωτοβουλία που φέρνει διαφάνεια στο κλάδο του eCommerce, ευνοεί όλους τους εμπλεκόμενους: εμπόρους, καταναλωτές και προμηθευτές. Από την πλευρά μας θα στηρίξουμε αυτή την έρευνα, όπου ζητηθεί η συνεισφορά μας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 26/03/2020

  Πρωτοβουλίες του Συνδέσμου για την Υποστήριξη Μέρους του Κλάδου Ηλ. Εμπορίου που Πλήττεται από τις Επιπτώσεις του COVID 19

  Μετά τις έκτακτες εξελίξεις εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού COVID 19, το Δ.Σ. του GRECA προχώρησε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να υποστηρίξει μέρος του κλάδου που πλήττεται. 

  Ενώ υπάρχει αύξηση παραγγελιών σε ηλεκτρονικά καταστήματα super market, φαρμακείου, βιβλίων, παιχνιδιών, βρεφικών ειδών, υπηρεσιών διασκέδασης στο σπίτι, ηλεκτρονικών συσκευών & laptops, οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, χαρτικών, ηλεκτρονικών συνδρομών σε ψηφιακό περιεχόμενο, κ.α., εξυπηρετώντας σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες Ελλήνων σε όλη την επικράτεια, ταυτόχρονα παρατηρούνται μειώσεις σε μέρος του κλάδου, και συγκεκριμένα σε ηλ. καταστήματα. 

  Δείτε τις διακυμάνσεις παραγγελιών στις επιμέρους κατηγορίες του κλάδου (η λίστα αυτή θα ενημερώνεται συνεχώς από το ΔΣ και το προσωπικό του Συνδέσμου)

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 23/03/2020

  Αποτελέσματα Έρευνας για τις επιπτώσεις του COVID-19 στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο

  Στις 18 Μαρτίου, Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου , GR.EC.A ξεκίνησε έρευνα για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα με την υποστήριξη των Best price , Skroutz και την ευγενική χορηγία του e-satisfaction.

  Στην έρευνα με διάρκεια 18/03 - 21/03 συμμετείχαν 307 επιχειρήσεις τόσο από τα Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα όσο και τα μέλη του συνδέσμου.

  Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών είναι ζωτικής σημασίας σε αυτούς τους καιρούς, καθώς οι περιορισμοί σε αρκετές χώρες μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις διασυνοριακές πωλήσεις.

  Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου , GR.EC.A πιστεύει ότι αυτές οι γνώσεις αποτελούν επίσης μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ και των εθνικών αποφάσεων για την υιοθέτηση της καλύτερης δυνατής προσέγγισης για έναν τομέα που μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτήν την κρίση.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 20/03/2020

  ΑΑΔΕ: Ψηφιακές διευκολύνσεις στα Τελωνεία για την εξυπηρέτηση του εμπορίου

  Αθήνα, 20 Μαρτίου 2020

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μετά την υιοθέτηση προγράμματος εργασίας των υπαλλήλων της ανά ομάδες και σε τρεις βάρδιες, στο πλαίσιο της στρατηγικής μείωσης των πιθανοτήτων ολοκληρωτικής παύσης λειτουργίας ενός Τελωνείου σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος από τον κορωνοϊό, ενεργοποιεί σειρά μέτρων για την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας τελωνισμού και της διευκόλυνσης του εμπορίου.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 20/03/2020

  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας :Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων

  Δείτε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων, μέτρα για το Δημόσιο, νέα μέτρα αποφυγής μετάδοσης, διευκόλυνση ασθενών, ειδικές ρυθμίσεις για ΚΥΤ.

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 18/03/2020

  Ερωτηματολόγιο σχετικά με την επίδραση κορονοϊού στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

  Αγαπητά μέλη, 

  Θα θέλαμε να διευκολύνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον αντίκτυπο του κορονοϊού στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο το δυνατόν περισσότερο. 

  Θα ήταν καλό να μάθουμε και να κατανοήσουμε ο ένας από τον άλλον για να βοηθήσουμε τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την παρούσα κρίση. 

  Επομένως, ξεκινήσαμε μια έρευνα για να αποκτήσουμε πληροφορίες για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 17/03/2020

  Δείτε τη λίστα με τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν προσωρινά στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού

  Τη λίστα με τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν από αύριο προσωρινά στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού κοινοποίησε ο υφυπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλίας.

  Η λίστα με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με βάση τις ακόλουθες δραστηριότητες (αναφέρεται ο αντίστοιχος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας ΚΑΔ) οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές έως 31 Μαρτίου 2020 έχει ως εξής:

  Διαβάστε περισσότερα...

 • 16/03/2020

  Αναβάλλεται η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου

  Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω του νέου κορονοϊού έχει δημιουργήσει για όλους μας νέα δεδομένα εξαιτίας των μέτρων που έχει χρειαστεί να ληφθούν – και όσων ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν με βάση τις εξελίξεις.

  Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να αναβάλλουμε την δράση της Εβδομάδας Ηλεκτρονικού Εμπορίου που είχε προγραμματιστεί για την περίοδο 30 Μαρτίου έως την 05 Απριλίου 2020.

  Η ακριβής ημερομηνία της διεξαγωγής θα ανακοινωθεί απὀ το Διοικητικό Συμβούλιο του GR.EC.A μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

  Παράλληλα ο GR.EC.A βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα της εξέλιξης της κατάστασης για την ενημέρωση των μελών του.


  Διαβάστε περισσότερα...